Tanım ve Tarihçe

Aile Hekimi, disiplininin prensipleri doğrultusunda eğitim almış uzman doktordur. Tıbbi bakım isteyen kişiye, yaş, cinsiyet ve hastalıktan bağımsız kapsamlı ve sürekli sağlık bakımı sunmakla sorumludur. Aile hekimi, hastalara biyopsikososyal yaklaşım tarzını benimser. Aile hekimi sunduğu bakımı, hastalarının otonomisine saygı göstererek kendi aile, toplum ve kültürleri bağlamında verir. Yetenek ve değerlerini etkin ve güvenli bir sağlık bakımı vermek üzere geliştirmekle yükümlüdür.
Aile hekimi, koruyucu hekimlik yaklaşımıyla, hastaların sağlık bilincini artırmak için de çalışır.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı 2014 yılında kurulmuştur.
Yer ve Kapasite
Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Sıhhiye Kampüsü’nde Öğrenci Sağlığı Merkezi’nde iki poliklinikte ve Beytepe Gün Hastanesi’nde iki poliklinikte hizmet sunmaktadır.


Araştırma Görevlisi Eğitim Süreci
Aile hekimliğinde araştırma görevlisi eğitim süreci üç yıl sürmektedir. Uzmanlık eğitimi aile hekimliği polikliniği ve hastanemizin diğer birimlerindeki rotasyonlardan oluşmaktadır. Rotasyonlar ve rotasyonların süreleri Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından belirlenmektedir. Güncel yönetmelikte araştırma görevlilerinin eğitim sürecinin 18 ayını rotasyonda; geriye kalan 18 ayın aile hekimliği polikliniğinde geçirilmesi öngörülmektedir. Anabilim dalı kurulu kararımız gereğince asistanlarımızın dilediği branşlarda 4 ay seçmeli rotasyon yapabilmesi öngörülmektedir.
Ülkemizin sağlık politikaları doğrultusunda her yıl Şubat ve Ağustos TUS dönemlerinde araştırma görevlisi kadroları ilan edilmektedir. Eylül 2014 itibari ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalına ilk araştırma görevlileri alınmış olup Anabilim Dalının toplantı salonunda Çarşamba günleri seminer, vaka toplantısı ve poliklinik vaka sunumlarını da içeren, birinci basamak yönelimli araştırma görevlisi eğitimleri verilmektedir