top of page

UZMANLIK PROGRAMI

AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİNİN AMAÇ VE HEDEFLERİ

Examining an X-ray

Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi; uzmanlık öğrencisinin, aile hekimliğinin temel prensipleri doğrultusunda, klinik bilgi, beceri, tutum ve davranışlarının yanı sıra eğiticilik, araştırmacılık ve yöneticilik niteliklerinin de geliştirilmesi için uygun şartlar sağlamayı amaçlamaktadır.
Her uzmanlık dalı farklı zorluklara sahip olmakla birlikte, emek ve özveri gerektirir. Hacettepe Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı olarak bizi tercih ederek gelen asistanlarımıza gerekli donanımın kazandırılması en önemli hedefimizdir.

AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI

Taking blood pressue

Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi aşağıdaki şekilde planlanmıştır;


  1. Aile Hekimliği uzmanlık eğitimine girişte ilk 1-2 ay uyum eğitimine ayrılması;

  2. Aile Hekimliği uzmanlık öğrencisinin her 4-6 aylık rotasyon döneminden sonra kendi programına dönmesi ve öğrendiklerini pekiştirmesi ve aile hekimliği uygulama alanında klinik pratik yapması açısından en az 1 (bir) ay geçirmesi; 

  3. Rotasyonların, ilgili rotasyon programlarının uygunluklarına göre bu rotasyon programlarıyla iletişim ve uyum içinde ayarlanması; uzmanlık öğrencisinin daha sonra eğitim aile sağlığı merkezleri (e-ASM)’nde çalışmalarını kolaylaştıracak klinik bilgi ile donanmalarını sağlaması açısından ilk 12 ayda öncelikle iç hastalıkları ve çocuk hastalıkları rotasyonlarının tamamlanması,

  4. Uzmanlık öğrencisinin uzmanlık eğitimi süresince en az 6-8 ayı eğitim aile sağlığı merkezlerinde ya da henüz e-ASM’si olmayan kurumlarda, Halk Sağlığı Kurumu ile yapılacak protokoller doğrultusunda bir Aile Hekimliği uzmanının görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezlerinde geçirmesi önerilir.

  5. Seçmeli rotasyon zorunlu bir rotasyon olup hangi dalda yapılacağı uzmanlık öğrencisinin tercihi doğrultusunda program yöneticisince belirlenir.

Doctor with Mammography
Doctor with Files

Eğitim Süreci

Tıpta Uzmanlık Eğitiminin usul ve esaslarını düzenleyen Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin, Kurulun Görevleri başlıklı 5 / ç maddesi hükümlerine göre; eğitim sürecinin 18 ayını rotasyonda; geriye kalan 18 ayın aile hekimliği polikliniğinde geçirilmesi öngörülmektedir.

İç Hastalıkları

4 ay

Genel Dahiliye 1 ay 
Endokrinoloji ve Metabolizma 1 ay
Geriatri 15 gün
Romatoloji 15 gün
Hematoloji 15 gün
Gastroenteroloji 15 gün
Nefroloji 15 gün

Kadın Hastalıkları ve Doğum

3 ay

Jinekoloji 2 ay
Gebe takip 1 ay

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

5 ay

Pediatrik Acil 1 ay 
Genel Pediatr 1 ay
Sosyal Pediatri 15 gün
Gelişimsel Pediatri 15 gün
Adölesan Sağlığı 15 gün
Ped. Enfeksiyon 15 gün
Pediatrik Göğüs 15 gün
Alerji ve İmmünoloji 15 gün
Yenidoğan 15 gün

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

2 ay

Psikiyatri servis 1 ay
Psikiyatri poliklinik 1 ay

Diğer Zorunlu Rotasyonlar

4 ay

Acil Tıp 1 ay
Göğüs Hastalıkları 1 ay
Kardiyoloji 1 ay 
Deri ve Zührevi Hastalıkları 1 ay

Seçmeli Rotasyonlar

4 ay

Nöroloji 1 ay
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon 1 ay
Genel Cerrahi 1 ay

bottom of page