Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Tababet uzmanlık tüzüğüne göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin 4 ayı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonunda geçmektedir. Bu rotasyon boyunca birey, aile ve toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere; tüm çocukluk döneminde sağlığı korumak, geliştirmek ve karşılaşılabilecek çocukluk çağı sağlık sorunlarını çözmek için gerekli bilgi, beceri ve tutum kazanılmalıdır.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları rotasyonunda asistanlarımızdan beklenen öğrenim hedefleri şunlardır:
Tüm yaşlardaki çocuklarda sağlam çocuk muayenesi ve takibi yapabilmeli, fiziksel, davranışsal ve sosyal açıdan normalden sapmaları tespit edebilmeli ve bu konularda aileye danışmanlık verebilmelidir. Güncel aşı takvimini ve aşı yan etkilerini bilmeli, çocukluk çağında sık görülen enfeksiyon hastalıklarında tanı, tedavi ilkeleri ve sevk kriterlerini ve ilaçların pediatrik kullanım şekli ve dozlarını bilmeli, sağlıklı yenidoğan bakımı ve yenidoğan beslenmesi hakkında bilgi sahibi olmalı ve yenidoğanda görülen hipoglisemi, hipokalsemi, nöbet gibi durumlara ilk müdahaleyi ve yenidoğan resüsitasyonunu yapabilmelidir. Ayrıca yenidoğan sarılığının tanı, tedavi ve hospitalizasyon ilkelerini açıklayabilmelidir. Çocuklarda görülen anemi, akut romatizmal ateş, döküntülü hastalıklar, büyüme gelişme geriliği, konjenital kalp hastalıkları, malabsorbsiyonlar, malnütrisyonlar gibi hastalıkları gerektiğinde ilgili uzmanlıklarla koordineli olarak yönetebilmeli ve gerektiğinde uygun zaman ve koşullarda sevk edebilmelidir. Ayrıca çocukluk çağı malignitelerinde tanıya yönlenebilmeli, tüm yaşlardaki çocuklarda acil sağlık problemlerine ilk müdahaleyi yapabilmelidir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın öngördüğü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyon programı şu şekildedir:
Sosyal Pediatri Polikliniği 1 ay
Genel Pediatri Polikliniği 1 ay
Çocuk acil 1 ay
Adolesan 2 hafta
Gelişimsel pediatri 2 hafta
Enfeksiyon 2 hafta
Yeni doğan 2 hafta
Allerji 1 hafta
Göğüs 1 hafta