top of page

Diğer Zorunlu Rotasyonlar

KARDİYOLOJİ


  • Tababet uzmanlık tüzüğüne göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin 1 ayı kardiyoloji rotasyonunda geçmektedir. Bu rotasyon süresince asistan, kardiyolojiyle ilgili genel semptomları, kardiyoloji hastasına genel yaklaşımı kavramalı, tanıda kullanılan laboratuvar testlerini yorumlayabilmelidir. EKG değişikliklerini bilmeli ve yorumlayabilmeli, telekardiyogramda kalp büyüklüğü, konturları, effüzyon olup olmadığını tanıyabilmeli ve yorumlayabilmeli, mediastene ait majör kardiovasküler patolojileri (dissekan anevrizmalar gibi) tanıyabilmeli, uygun zaman ve şekilde sevk edebilmelidir. Kardiyolojiye özel invazif ve noninvazif tanı yöntemleri konusunda danışmanlık verebilmeli, iskemik ve enfektif kalp hastalıklarında erken ve ayırıcı tanıya yönlenebilmelidir. Bu hastaları uygun zaman ve koşullarda sevk edebilmeli, danışmanlık verebilmelidir. Kalp yetmezliği hastasına tanı koyabilmeli, uygun zaman ve koşullarda sevk edebilmelidir. Tedavisi düzenlenmiş hastanın evde ve ayaktan takibini yapabilmelidir. Bu hastalıkların oluşturabileceği sekellerden korunma ve rehabilitasyonunu bilmeli ve bu konularda ailelere danışmanlık verebilmelidir. Acil durumlarda ilk müdahaleyi yapabilmelidir.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın öngördüğü Kardiyoloji rotasyon programı şu şekildedir:

Kardiyoloji Poliklinik: 1 ay

GÖĞÜS HASTALIKLARI

  • Tababet uzmanlık tüzüğüne göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin 1 ayı göğüs hastalıkları rotasyonunda geçmektedir. Bu rotasyon süresince asistan, göğüs hastalıkları ile ilgili genel semptomları bilmeli, göğüs hastalıkları hastasına genel yaklaşımı, tanıda kullanılan laboratuvar testlerini, direkt grafileri değerlendirmeyi yapabilmelidir. Astım, akut bronşit, kronik bronşit, KOAH (kronik obstrüktif bronşit ve/veya amfizem), bronşiolit, tüberküloz tanılarını koyabilmeli, tedavisini düzenleyebilmeli, tedavisi düzenlenmiş hastaları takip ve gereğinde sevk edebilmelidir. Akciğer tümörlerinde tanıya yönelebilmeli, uygun zamanda sevk edebilmeli ve son dönem hastalara palyatif bakım yapabilmelidir.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın öngördüğü Göğüs Hastalıkları rotasyon programı şu şekildedir:

Göğüs Hastalıkları Poliklinik: 1 ay


DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI


  • Tababet uzmanlık tüzüğüne göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin 1 ayı deri ve zührevi hastalıklar rotasyonunda geçmektedir. Dermatoloji rotasyonu yapan aile hekimliği asistanı derinin primer lezyonlarını (makül, papül, nodül, tümör, vezikül, bül, püstül, peteşi, purpura) tanımlayabilmeli, ayırımını yapabilmeli ve muhtemel sebeplerini sayabilmeli, derinin sekonder lezyonlarını (skuam, kurut, ülserler, fissürler, likenifikasyon, skar, atrofi) tanımlayabilmeli, ayırımını yapabilmeli ve muhtemel sebeplerini sayabilmeli, primer ve sekonder lezyonlar hakkında anamnez alabilmeli, ailesel ve etiyolojik faktörleri yorumlayabilmelidir. Kullanılan lokal ve sistemik ilaçların özellikle kortikosteroidlerin etkilerini bilmeli, sistemik hastalıkların cilt bulgularını ayırt edebilmeli, dermatofitlerde tanıya yardımcı taze preparat hazırlayabilmeli ve mikroskobik değerlendirmesini yapabilmelidir. Bakteriyel ve viral cilt enfeksiyonlarının majör bulgularını tanıyabilmeli, tedavi ve sevk protokollerini uygulayabilmelidir.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın Dermatoloji rotasyonu için öngördüğü zaman dağılımı şu şekildedir:

Dermatoloji yetişkin polikliniği:3 hafta

Dermatoloji çocuk polikliniği:1 hafta

ACİL TIP


  • Tababet uzmanlık tüzüğüne göre aile hekimliği uzmanlık eğitiminin 1 ayı acil tıp rotasyonunda geçmektedir. Acil tıp rotasyonu yapan aile hekimliği asistanı abse insizyon ve drenajı, yumuşak doku yaralanmaları ve laserasyonların tedavisi ve primer yara kapama, acil hava yolu açma, entübasyon, treakeostomi, acil tetkik ve testlerin etkin kullanımı ve yorumlanması, adli tıp (uygun adli bildirimleri yapma), alerji, anafilaksi tanı ve tedavisi, gastrik lavaj gereği halinde ileri tetkik ve testlerin, hızlı ve etkin bir biçimde planlanması ve uygulanması, kas-iskelet sistem girişimleri (fraktür immobilizasyonu, splint uygulama (flaster, bant, spanch, bandaj), kritik hastanın değerlendirilmesi ve transportu, nörolojik girişim ve beceriler (gks dahil bilinç kaybı değerlendirmesi), oftalmik girişim ve beceriler (gözden yabancı cisim çıkarılması, gözün kapatılması), sıcak çarpmalı hastanın monitorizasyonu, hiper-hipotermi önleme ve tedavisi), solunum ve ventilasyonun değerlendirilmesi, arter kan gazı sonucun değerlendirilmesi, temel yaşam ve ileri kardiyak yaşam desteği, zehirlenme ve travma hastasının ilk değerlendirmesi ve stabilizasyonunu yapabilmelidir.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nın Acil tıp rotasyonu için öngördüğü zaman dağılımı şu şekildedir:

Acil tıp yeşil alan: 2 hafta

Acil tıp sarı alan:2 hafta

bottom of page